In augustus 2015 hebben bewoners van het Zuivelplein met elkaar willen doen. Na een brainstorm sessie waren er meerdere ideeën, maar over 1 idee was iedereen erg enthousiast: een pluktuin! Iedereen tekende zijn ideale buurttuin. We lieten dit aan elkaar zien en gingen samen in discussie wat wel en niet zou werken om zo tot een plan te komen waar iedereen zich in kon vinden.

Een rond middenstuk zodat je met je buren in de tuin kon zitten en omringd was door bloemen, een goede verdeling van vaste, eenjarige en meerjarige planten en twee hoge plantenbakken zodat iedereen kan tuinieren. We hadden zelfs een hovenier in ons midden die ons kon adviseren welke bloemen het goed doen en we hielden tijdens het zaaien rekening met de verschillende hoogtes van de bloemen zodat het een mooi geheel zou worden. Kleine paadjes van houtsnippers zodat je er tussendoor kan lopen maar ook makkelijker kan zaaien en onkruid wieden. We schreven een plan waarin we ook aangaven niet alleen samen te willen wroeten, maar dat we elkaar ook willen ontmoeten door onder andere activiteiten te organiseren. Aan dit plan werd gehoor gegeven en de bosjes werden voor ons gerooid.Een groot feest hebben we georganiseerd om de tuin te openen. En het jaar daarop mochten we uitbreiden! De zijflanken werden ook gerooid en zo was er plek voor moestuintjes. Steeds blijft de tuin uitbreiden denk aan bordjes, een wilgenboog, een insectenhotel en paaltjes voor de moestuintjes. Tijdens de lente en de zomer komen de bewoners bijna maandelijks bij elkaar om samen te wroeten en samen te lunchen in de tuin, iedereen neemt wat mee. Een traditie die vanzelf is ontstaan. Zo veel lekkers wordt meegenomen zoals zelfgemaakte koekjes, broodtaart en quiche. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten in de tuin geweest: bankjesdagen, kabouterzoektocht, Sint Maarten en het Bessenfeest.

De tuin blijft zich ontwikkelen en steeds meer bewoners sluiten zich aan bij dit initiatief. Voorheen liep een enkeling door de tuin, maar sinds het bestaan van de Zuiveltuin maken velen even een rondje door de tuin, gaan er even zitten en maken een praatje.